Filmen Thrive

När jag satte igång med min hemsida lade jag ner en hel del tid på att leta efter andra som höll på med liknande ting (vardagsandlighet, kärlek, fredlig samexistens, alternativ till våld…). Jag har hittat så mycket!

Bland annat har det börjat förekomma ett nytt fenomen i mitt liv: från olika håll får jag länkar till filmer som folk har lagt ut gratis, som handlar om hur vi kan skapa en bättre värld. Långa, ambitiösa, välgjorda filmer av kloka människor som måste ha lagt ner ofantliga mängder tid och resurser på att skapa dessa filmer. Jag är förbluffad. Och så tacksam! Och omskakad i mitt tankesystem. Och hoppfull.

Den första filmen som kom till mig, via en person som jag precis blivit bekant med tack vare mitt sökande, var en film som heter Thrive (blomstra). Jag såg den, och sedan… sedan…

… visste jag inte vad jag skulle göra eller säga. Den lämnade mig liksom alldeles utan ord. Den… passar inte till min bakgrund. Ingenting av det jag lärt och läst och studerat gick att använda i mötet med denna film. Jag vet ingenting som skulle tala emot det som påstås, men jag har inte heller kunskapen och tankeverktygen för att analysera sådana påståenden.

Det enda som min kulturella repertoar har att säga om saken är detta: Du skall ICKE ägna dig åt sådant flum!!!!! (Och det säger den desto högre…)

Och ändå… kände jag liksom igen (nästan) alltihop som Sant. Sådär som det kan vara när precis Alla säger att det är på ett visst sätt, och man tittar sig omkring och det stämmer inte. För mig brukar det då infinna sig en massa obehagliga, obekväma frågor, frågor som skaver och gör ont: Om det är sådär som du säger, hur kommer det sig då att… Hur hänger det ihop med… Men här står det att… Frågor som får andra människor att besvärat skruva på sig, som så ofta gjort det så Tyst omkring mig. Som gjorde att jag var tvungen att bryta upp. Men snälla vän, inte kan du nu säga så. Du borde inte fundera så mycket.

Den här filmen Thrive. Jag såg den, och det blev alldeles tyst inom mig. Jag kände att den träffade något oerhört centralt i mig, i min världsbild, i saker jag sett och undrat över och inte kunnat få något sammanhang i. Om det är sådär, då faller så många bitar på plats. Då förstår jag plötsligt det jag ser.

En annan känsla som fyllde mig var… hopp. Det tyckte jag var så konstigt, den här filmens världsbild är ingen idyll, precis. Ändå lämnar den mig fylld av hopp, inte hopplöshet. Man kan handskas med saker som är för jävliga om man bara är tillåten att se dem som de är.

Efter den har det kommit flera, jag har tänkt börja samla länkarna på jannika.se. Jag vet ännu inte exakt vad allt detta ska få för innebörd för mig, men det känns som att jag är på väg igenom något slags transformation, av något slag.

Det vore jätteroligt om du ville se den, och berätta för mig hur den landar hos dig. Jag vet faktiskt inte vad jag ska tro!

 

This entry was posted in Göra Gott för Jorden and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Filmen Thrive

  1. Stina Sahlin-Mercke says:

    Tack Jannika för denna film och för att du skickade ett mail om senaste nytt precis när jag insett att jag måsste börja skapa…En ny vision! Har bett om det eftersom jag inte kunnat se någon möjlighet ur denna katastrofala väg vi människor har hamnat på. My visionfeild has been closed. Nu anar jag en strimma ljus. Det finns ju möjligheter trots allt. Jag har ju bett om mirakel, och nu ser jag att de är fullt möjliga.
    Fantastisk film MODIG precis som du. TACK!!!
    Hälsningar Stina

  2. Hanna says:

    Welcome to my world! ;-) Men vet att när du väl svalt pillret och vaknat upp ur The Matrix finns ingen väg tillbaka. Du kommer att vara en knäppgök för evig tid, precis som vi andra! ;-) Thrive sammanfattar det fint, tycker jag. Har ju också bloggat om den, plus en del andra liknande filmer. Kolla gärna in min länklista för andra kul grejer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>